Nyttige tips

På denne side finder du svar på det meste, men skulle der alligevel være noget, du savner, så skriv og spørg på info@cotedor.dk

Det daglige indkøb kan gøres enten i Miramas der ligger fire km væk, her findes flere bagere, slagtere, grønthandler og apoteker og supermarkederne Carrefour Market og Intermarche.

Indkøb kan alternativt gøres i Istres. Turen derind af D-16 er ualmindelig smuk, vejen snor sig langs søbredden og gør indkøbsturen til noget helt særligt. Tæt på bymidten findes et Centre Commercial, hvor det gode supermarked Casino findes. I Istres findes også supermarkedet Leclerc og en af vores favoritter frugt- og grøntsupermarkedet L’Entrepot.

I supermarkederne finder man altid gode friske varer, de større supermarkeder har specialafdelinger for ost, fisk, kød og grønt. Opdateret oversigt over indkøbsmuligheder findes i lejlighedens informationsmappe.

I vores nærområde er der flere dejlige restauranter. Her et lille udpluk:

Lige over på den anden side af søen i byen Saint-Chamas, som vi har udsigt til, ligger vores yndlingsrestaurant Le Rabelais, et udsøgt og moderne køkken funderet i de provencalske traditioner – uden at være krukket. Restauranten fik primo 2015 en Bib Gourmand.

I Miramas Le Vieux på den anden side af søen ligger restauranten Les Sens de la Toupine, nyere provence køkken med udgangspunkt i lokale produkter.

I den lille nærliggende by Grans findes den hyggelige restaurant La Table de Grans, her serveres den gode provencalske mad. Restauranten har også en tapas bar. Grans er en smukt restaureret by, endnu ét typisk smørhul, hvor man i platanernes skygge kan nyde en kølig aperitif.

Vinene i vores område, Coteaux d’Aix-en-Provence og Côtes de Provence, er for en stor del AOC-klassificeret og de fleste lokale vinproducenter tilbyder såvel rose som rød- og hvidvin. Druerne er typisk Cabernet Sauvignon, Cinsault, Counoise, Grenache, Mourvèdre og Syrah. I Provence drikker man rosevin til stort set alt, men det betyder ikke, at kvaliteten på de røde og hvide vine er ringere af den grund.

De fleste vingårde tilbyder stadigvæk, udover vin på flasker, salg på dunk (vrac) eller pakket i praktiske 5 og 10 liters vakuumbokse. Det er generelt altid muligt at få lov til at smage vinen, og udover vine har de fleste tillige produktion af olivenolie og friske oliven i sæsonen. Vi kan blandt andet anbefale:

Domaine de Suriane, prestigevinen M er fantastisk god og det er deres olivenolie også.

Domaine de Sulauze, ejerne har udover den primære vinproduktion, et opdræt af tyre. Domaine de Sulauze’s marker støder op til vores jord. 

Château Calissanne, dette vinslot, har de seneste år udbygget forretningen med et stort sortiment af hjemmelavede delikatesser.

Château Virant, Rustikt og godt. Suveræn rødvin – et vinslot i den gamle stil, med fin og venlig service. Deres olivenolie er klassificeret, smagsprøver er altid tilgængelige. 

Domaine de Lunard, producerer skøn Vin de Pays, vingården ligger lidt gemt væk, i et meget smukt område bag Miramas. Her går påfugle frit omkring og det er madame selv, der kyndigt guider besøgende.

Ankomst i bil

Benyt rutevejeldningen her, eller michelin.com

Via fly

Air France/KLM, Norwegian og SAS flyver i perioder direkte fra København til Marseilles og Montpellier, primært i højsæsonen (sommer). Derudover er der adskillige daglige afgange fra København til Marseille med mellemlanding eksempelvis i Paris, Amsterdam eller Frankfurt. Vi benytter gerne Air France/KLM og Lufthansa, når ikke Norwegian eller SAS er en mulighed. Lufthavnen i Montpellier ligger ca. 1,5 times kørsel fra os, og Nice ca. 2,5 timer.

Tog

Mange muligheder. TGV’en stopper i Aix-en Provence og Marseille. Herfra lokaltoget til Miramas.

Billeje

Vi har gode erfaringer med holidayautos.com, som har samarbejdsaftaler med de gængse biludlejningsfirmaer i Marseille og Montpellier.

Kørselsvejledning

Vi hjælper gerne med en kørselsvejledning, uanset om I kører selv eller ankommer med fly. Skriv til os på info@cotedor.dk

I Provence kan man dyrke stort set alle tænkelige sportsaktiviteter. Udendørssport og vandsportsaktiviteter er særlig populære i det milde klima. Langs kysten og på Etàng de Berre er der mulighed for at surfe, dykke, svømme, fiske og stå på vandski.

I Bouches-du-Rhône findes 10 golfbaner og mulighederne for vandring, ridning og rafting er mange.

Franskmændene er et cyklende folk, og området omkring os er særdeles velegnet til cykelture. Her er mulighederne mangfoldige for den rutinerede cykelrytter – uanset om valget falder på landevejskørsel eller off-road. Vi hjælper gerne med turforslag. Se også denne artikel om pilgrimsvandring i vores “baghave”: Politikens beskrivelse af pilgrimrejse